Åland bjuder in till primörfest under vårens nya evenemang Åland Grönskar

0
527
primörfest
Den 26-28 maj bjuder åländska gårdar och restauranger in till fest, då det nya evenemanget Åland Grönskar går av stapeln.

Åland bjuder in till primörfest under vårens nya evenemang Åland Grönskar.

Den 26-28 maj bjuder åländska gårdar och restauranger in till fest, då det nya evenemanget Åland Grönskar går av stapeln. Under dessa dagar har man möjlighet att besöka öppna gårdar och restauranger, smaka på vårens primörer, klappa lamm, delta i terränglopp bland blommande äppelträd och njuta av den vackra våren på Åland. Eckerö Linjen har gått in som huvudsponsor för detta nya spännande evenemang med mat och lokalproducerade råvaror i fokus.

Som arrangör för Åland Grönskar står föreningen Skördefestens Vänner, som även står bakom det populära höstevenemanget “Skördefesten på Åland”, med fokus på närodlat och närproducerat.

– Vi har under de senaste tio åren varit huvudsponsor för evenemangets storasyster Skördefesten på Åland. Därför känns det naturligt för oss att även gå in som huvudsponsor för Åland Grönskar som, likt Skördefesten, lyfter fram lokala producenter och råvaror och går hand i hand med vår egen matfilosofi, berättar Maria Hellman-Aarnio, marknadsdirektör på Eckerö Linjen.

M/S Eckerö
M/S Eckerö

Ombord på M/S Eckerö är det köksmästarna själva som sköter alla inköp av råvaror till fartygets restauranger och lägger stor vikt vid att hitta bra leverantörer i närområdet, i Roslagen och på Åland. Således har de även ett nära samarbete med leverantörerna och får en bättre vetskap om ursprunget av de råvaror som används i matlagningen. Det är säsongen och tillgången på råvaror som styr menyerna ombord.

– Vi kommer även att lyfta evenemanget i vår à la carte-restaurang ombord på M/S Eckerö, där det under perioden 26 maj till 1 juni kommer att serveras en 3-rätters vårmeny som är baserad på åländska råvaror och primörer, berättar Maria.

Vill man besöka Åland Grönskar så tar båtresan med M/S Eckerö från Grisslehamn i Roslagen till Eckerö på Åland endast 2 timmar. Invigningen av evenemanget kommer att ske den 26 maj på Ålands landsbygdscentrum, där man bland annat får dansa loss på schnippeldisco, klappa smådjur och äta gott.

– Schnippeldisco är ett härligt och socialt matlagningskalas där alla som vill delta får hjälp av etablerade kockar att koka en soppa på råvaror som annars hade blivit matsvinn. Detta till medryckande musik av en DJ. Det kommer även att finnas plastknivar så att de yngsta kockarna kan vara med och hacka, berättar Anita Lundin, projektledare för Åland Grönskar.

Mellan de öppna gårdarna tar man sig enkelt med egen bil eller genom att boka en arrangerad busstur som utgår från Mariehamn under lördagen. Turerna innehåller exklusiva gårdsbesök, händelser och äventyr och det finns tre olika teman; Barnens tur, Smaka på våren och Livet på landet. Samtliga turer bör förbokas.

– Förhoppningsvis kommer Åland Grönskar att bidra till att fler upptäcker allt det vackra som Åland har att erbjuda på våren, avrundar Maria Hellman-Aarnio.

Läs också: Ett grönskande program på Åland – Åland Grönskar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here