Besök Litauens vackra och mytomspunna slott

0
577
Trakai
Trakai

Besök Litauens vackra och mytomspunna slott

En spännande del av Litauens rika kulturarv är de många välbevarade slott som finns runt om i landet. Många av dem är öppna för besökare och några erbjuder även – som till exempel Pakruojis Manor – övernattning i slottsmiljö för en romantisk weekend. De sagolika slotten, många med medeltida anor, ligger i natursköna omgivningar, som det vackra ö-slottet i Trakai.

Tips på de bästa slotten och herrgårdarna att besöka i Litauen

Storhertigens palats i Vilnius

Slottet började byggas redan i slutet av 1300-talet, men den nuvarande palatsbyggnaden restes efter förödande bränder i mitten av 1700-talet. Här har många hertigar, biskopar och kungligheter bott genom århundradena, Idag är det officiellt kontor för Litauens president. Palatset rymmer idag även ett modern museum som är väl värt ett besök.

Ö-slottet i Trakai

Ett sagoslott från 1400-talet beläget på en ö i sjön Galvė i Trakai, 2 mil från huvudstaden Vilnius. Den charmiga småstaden Trakai har idag omkring 5000 invånare men var en gång i tiden Litauens huvudstad och slottet ett viktigt politiskt och militärt centrum.

Kaunas slott

Det medeltida slottet i Kaunas är Litauens äldsta stenslott och Kaunas äldsta byggnad. Idag rymmer det ett museum och är öppet för besökare. Nära slottet finns en vacker park där floderna Némunas och Neris möts.

Kaunas slott
Kaunas slott

Raudondvario pilis

Raudondvario pilis betyder den ”Röda Herrgården”, byggdes i början av 1600-talet. Den nuvarande slottsbyggnaden restes 1831 efter att det tidigare träslottet brunnit ner. Raudondvari, som nämns i källorna redan i slutet av 1300-talet, ligger vacker beläget vid floden Némunas utanför Kaunas, är även känt för sina vackra trädgårdar. Slottet har nyligen restaurerats och här finns både museum, park och restaurang.

Pakruojo Dvaras

Pakruojo Dvaras, eller Pakruojis Manor, är en spännande plats där det finns mycket att upptäcka. Byggnaden nämns första gången 1531, och här finns både kvarn, bryggeri och olika hantverksverkstäder att besöka. Det går bra att övernatta i autentisk slottsmiljö i själva herrgårdsbyggnaden eller mer rustikt i kvarnbyggnaden vid floden Kruoja.

 

Litauen har många fler slott och herrgårdar, några av dem från 1300-talet. Flera av slotten används idag som hotell, gallerier och museum men öppnar även upp sommartid för konserter och festivaler.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here