Bilder Gran Canaria – Gran Canaria Bilder

Bilder Gran Canaria
Bilder Gran Canaria

Bilder Gran Canaria (klicka på bilderna)

Bilder Gran Canaria

 

Gran Canaria

Gran Canaria är den tredje största ön av de tretton öarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna i Atlanten. Den är liksom alla de kanariska öarna en vulkanö, och den ligger 190 kilometer från Afrikas nordvästra kust. Den ligger sydost om Teneriffa och väster om Fuerteventura.

Namnet Gran Canaria

Namnet Canaria ansågs under en lång tid ha kommit av att det ska ha funnits hundar (efter latinets canis som betyder hund) på ön. Senare studier har dock visat att toponymen ligger i antroponymen canarii, en nordafrikansk berbisk stam från de nordafrikanska Atlasbergen. Enklare förklarat kommer alltså namnet Canaria, som senare även kom att omfatta hela arkipelagen, från en av de berberstammar som européerna mötte när de återupptäckte öarna.
Tillnamnet Gran (spanska för “stor”) kommer från ett av de första slagen som stod om Gran Canaria, år 1478. Två äventyrare från Normandie som var sponsrade av Spanska hovet, vid namn Jean de Béthencourt och Gadefeir de la Salle, kom med varsitt skepp till ön, men separerades av nordöstpassaden som blåser förbi ön. När besättningen från ett av skeppen gick upp i dalen ovanför Arguineguin på öns sydkust, mötte de canariierna och fick efter svåra strider fly tillbaka till skeppet. När de två äventyrarna senare återkom till Spanien, hävdade man att man mött enorma slagskämpar, stora människor, som man ju inte kunde förväntas vinna över. Namnet Gran kommer alltså från att man skulle ha mött “Gran Canarii’er”.

Geografi

Gran Canarias landyta är 1 532 kvadratkilometer och öns högsta topp, Pico de Las Nieves, ligger på 1 949 meters höjd. Ön är cirkelformad och dess diameter är 50 kilometer. Den högsta bergskedjan med öns högsta toppar heter med ett samlingsnamn Pozo de Las Nieves. Det finns även landmärken och naturmonument som till exempel den 70 meter höga monolitstenen Roque Nublo (1 813 m ö.h.), och klippan Roque Bentayga.
Ön är uppdelad i två delar. Den nordöstra delen, Neocanaria, har gamla formationer av sediment som har samlats på land. I området finns även vulkaniska formationer som till exempel Bandamakratern och kratrar efter vulkanutbrott i t.ex. Temisas och Tirajana. I regionen Telde är nivåskillnaderna stora och i dalarna finns bland annat orterna Guayadeque och Tirajana. Telde är Gran Canarias näst största stad (efter Las Palmas). Den sydvästra delen av ön är det äldsta området och når också, tillsammans med de centrala delarna, den högsta altituden. Pico Faneque ligger en kilometer från kusten och når 1 096 meter över havet. I regionen ligger bland annat orterna Arguineguín och Fataga.

Klimat

Klimatet på Gran Canaria är väldigt speciellt eftersom ön skapar sitt eget vädersystem, vilket resulterar i väldigt varierat klimat på olika platser runtom på ön.
Flera olika faktorer spelar in för att skapa öns väder. Framför allt är det nordöstpassaden som tar med sig fukt in över ön från havet, och träffar norra och östra delen av ön. När den fuktiga luften trycks upp mot de högsta topparna på ön, kyls den ned så moln bildas och fukten i luften faller som nederbörd. Vinden blåser konstant och därför är det mycket fuktigare och molnigare på öns norra kust, nästan årets alla dagar. Vinden trycks vidare längs öns ostkust, och just därför är Gran Canaria känt som ett av världens i särklass bästa platser för vindsurfing. Byn Pozo Izquierdo på ostkusten står ofta värd för världscuptävlingar m.m.
Sydkusten på ön klarar sig oftast undan både vind, moln och regn. Eftersom passadvinden skapar moln på nordkusten, hålls sydkusten mer eller mindre molnfri nästan alla årets dagar och det kan skilja över 200 soldagar mellan till exempel Las Palmas och Puerto Rico.
Temperaturen i havet är 18 °C i januari och 23 °C i augusti.
Medeltemperatur Gran Canaria
Medeltemperatur Gran Canaria

Turistattraktioner

Ön kallas ofta för en minikontinent på grund av variationerna i klimatet och i landskapet. Den norra delen har lägre medeltemperatur med mer regn och betydligt mer grönska än den södra, som är varmare, har fler soltimmar och nästan inte har någon vegetation, bortsett från en del turistorter längs kusten. Öns ostkust är platt med många stränder och den västra/sydvästra delen är mer kuperad och bergig.
Det finns en stor fågelpark, Palmitos Park, på den södra delen. Där finns även de flesta semesterorterna som startar i de centrala delarna av den sydöstra delen i Maspalomasområdet, som innefattar de största turistorterna San Agustín, Playa del Inglés och Maspalomas. Maspalomas sanddyner är ett ökenområde som har fått sin sand från Sahara och det ligger mellan Playa del Inglés och Maspalomas. En av turistattraktionerna är fyren i västra Maspalomas. Mitt emellan Maspalomas och fågelparken finner man det stora vattenäventyrslandet Aqualand med sina 30 vattenrutschbanor.

Playa del Inglés

Playa del Inglés är en populär ort för många europeiska homosexuella, med barer, restauranger och butiker framför allt i shoppingcentret Yumbo Centrum. En gaystrand och en nudiststrand finns vid Maspalomas ökenområde.
Västerut längs sydkusten ligger Arguineguin i Mogáns kommun. Marknaden som hålls varje tisdag i Arguineguin är den största på ön. Längre västerut ligger Puerto Rico och Puerto de Mogán.

Las Palmas

Huvudstaden Las Palmas på norra ön har ett livligt stadsliv, och stranden Las Canteras ligger i hjärtat av staden. Las Palmas är känt för den årliga karnevalen.
Bland övriga turistattraktioner finns Banana Park, Roque Nublo (en 80 meter hög monolit), Cenebio de Valerón med omkring 290 grottor, och den botaniska trädgården Jardin Canario i Tafira Alta. Dedo de Dios, eller Guds finger var en stenspira som sköt upp ur havet utanför Puerto de Las Nieves och var tidigare kännetecknet för Kanarieöarna. Den förstördes i november 2005 av tropiska stormen Delta, som var den första tropiska stormen i Kanarieöarnas historia.

De flesta historiska monument är från tiden innan ön erövrades, även om en del justeringar har gjorts av lokalbefolkningen för att bevara dessa. Bland monumenten finns bland annat grottmålningarna i Gáldar och Valerónklostret i Santa María de Guía. (Bilder Gran Canaria)

Källa: Wikipedia

Se alla våra fotoalbum >>