Bilder Teneriffa – Teneriffa Bilder – Resebilder från Teneriffa

Bilder Teneriffa
Bilder Teneriffa

Bilder Teneriffa – Teneriffa Bilder – Resebilder från Teneriffa (klicka på bilderna)

Bilder Teneriffa

Teneriffa

Teneriffa (spanska: Tenerife) är en spansk ö som ligger i ögruppen Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Teneriffa tillhör provinsen Santa Cruz de Tenerife som tillsammans med provinsen Las Palmas de Gran Canaria bildar den autonoma regionen Kanarieöarna. Huvudstad är Santa Cruz de Tenerife. Det är den största av Kanarieöarna och den mest befolkade av Kanarieöarna och Spaniens öar

Geografi

Ytan är 2 034 km² i en triangulär form. Den sockertoppsformade ön sträcker sig upp mot himlen med hjälp av Spaniens högsta berg Teide, som med sina 3 718 meter dominerar landskapet.

Demografi

Ön har 838 877 invånare (2004) varav omkring 200 000 människor bor i huvudstaden Santa Cruz. Bland de större städerna på Teneriffa finns La Laguna och Puerto de la Cruz. De mest turisttäta städerna ligger i söder och är Playa de las Américas och Los Cristianos. Teneriffa är mest känt för att vara en turistö. Valutan euro. Vissa byar och städer på ön lever kvar i 1600- och 1700-talsstil och det finns också andra kanariska egenheter som lever kvar trots den ökande turismen.

Infrastruktur

En snabb avgiftsfri motorväg går nästan runt hela ön och knyter samman alla stora städer. Ett undantag finns mellan Adeje och Icod de los Vinos där en mindre bergsväg går. Vid sidan av motorvägarna går de mindre vägarna ofta i landskap med branta bergväggar och ojämnt vägunderlag. Ön har två flygplatser, Los Rodeos (Tenerife Norte) och Reina Sofia (Tenerife Sur). Från fastlandet går det båt från Cadiz till Santa Cruz. Tidigare fanns en båt från Portimaõ i södra Portugal till Teneriffa, men den har upphört.

Klimat

Ön har flera olika klimat. På Teneriffas nordsida och nordöstra sida är klimatet blandat. Ofta är det så att på morgonen är det helt klart sedan framåt dagen blir det mer och mer molnigt och framåt eftermiddagen blir det ofta mulet. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra. På öns västra sida är landskapet bergigt vilket gör att nederbördsmängden är högre där än på andra delar av ön.

Källa: Wikipedia

 

Se alla fotoalbum >>