Dominikanska republiken har utsetts till Karibiens kulinariska huvudstad

0
438
Karibiens kulinariska huvudstad
Karibiens kulinariska huvudstad

Dominikanska republiken har utsetts till Karibiens kulinariska huvudstad

Den dominikanska gastronomin har fått ett fint erkännande. Styrelsen för den Ibero-amerikanska akademin och den Kungliga spanska gastronomiska akademin har utsett Dominikanska republiken till Karibiens kulinariska huvudstad.

Utmärkelsen delades ut av styrelsen för Ibero-American Academy of Gastronomy vid en presskonferens i Nationalpalatset och sätter Dominikanska republikens kulinariska särart på kartan. Nu satsar landet på att föra fram den rika dominikanska kokkonsten i turismens ljus.

Karibiens kulinariska huvudstad

Den dominikanska matlagningskonsten är av spanskt och taino-inhemskt ursprung och har blandats med afrikanska influenser, med andra ord är maten en mix av de kulturer som utgör den dominikanska härstamningen. Gastronomin i landet är därför till stora delar ett uttryck för den dominikanska kulturen och historien.

Av de tre kulturer som har influerat det dominikanska köket mest har den ursprungliga Taíno-kulturen bidragit med rotknölar och vissa grönsaker som till exempel bönor, sötpotatis, kassava, palmhjärta, annatto och jordnötter. Ingredienser som används i alla dess former och i alla möjliga olika konstellationer.

Matlagningsformen i landet är ett arv från den spanska kulturen och går ut på att koka maten innan tillagningen. Från det spanska köket kommer också inslagen av nötkreatur och svin i kosthållningen.

Den afrikanska kulturen har bidragit med influenser när det gäller sättet att tillaga maten på, vilket främst har handlat om att rosta, ångkoka och steka råvarorna. Dessutom ingår i hög grad afrikanska livsmedel i det dominikanska köket, exempelvis den örtliknande klängväxten jams och ärtväxten cajanus cajan.

Även andra kulturer har påverkat gastronomin i viss omfattning, bland annat med influenser från Asien och cocolo-kulturen i några av de dominikanska rätterna. Det är med andra ord en unik blandning av kulturella influenser som lett till att dominikanska köket nu utsetts till Karibiens kulinariska metropol. Så för den som vill ta del av unika matupplevelser influerade av spansk, tainoansk och afrikansk matlagning är det Dominikanska republiken man ska bege sig till.

 

Fler nyheter om Dominikanska republiken >>

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here