Tips Litauen – Fem saker du kanske inte känner till om Litauen

0
599
Tips Litauen
Vilnius är en av få europeiska städer som det är tillåtet att flyga över i en varmluftsballong.

Tips Litauen – Fem saker du kanske inte känner till om Litauen

Litauen är välkänt för sina fina spa-anläggningar och shopping, men landet bjuder på så mycket mer än så. Här är fem saker du kanske inte känner till om Litauen.

Tips Litauen

Man kan flyga luftballong över Vilnius

Vilnius är en av få europeiska städer som det är tillåtet att flyga över i en varmluftsballong. Mellan april och oktober är det möjligt att se den UNESCO-listade gamla staden i Vilnius från fågelperspektiv. Men det är inte bara över Vilnius det är tillåtet att flyga. Från höjd går det att se landsbygder, slott, älvar och gröna skogar över hela Litauen, något som både litauer och turister uppskattar. De kunniga luftballongspiloterna berättar gärna för passagerarna om Vilnius historia. Ett tips är att starta flygturen strax före soluppgången för att kunna uppleva morgonens första solstrålar och se när solen stiger över horisonten.

luftballong Vilnius

Öslottet Trakai har en mytomspunnen historia

Slottet i Trakai är en av Litauens mest besökta turistattraktioner. En 300 meter lång träbro leder över till borgen och en 12 kilometer lång kanal förbinder insjöarna. I folkmun sägs det att Trakai uppstod på en kvinnas initiativ. Fursten Kestutis hustru Birute gillade inte att bo i gamla Trakai eftersom hon där inte var omgiven av vatten, något hon var van ifrån sitt hem i Palanga som låg vid havet. Så Kestutis lät därmed bygga ett nytt slott på en liten ö precis utanför staden Trakai, omgiven av insjöar.

Slottet Trakai

Litauens kök är fantastiskt

Litauerna är kända för sin gästfrihet, så räkna med ett trevligt välkomnande på restauranger och caféer runt om i landet. Man är mycket stolt över sina mattraditioner och bjuder gärna på litauiska specialiteter som smakrika ostar, korvar och skinkor, delikata bakverk och inte minst det berömda litauiska ölet. Man behöver inte oroa sig för att gå hungrig, portionerna är ofta rikliga. För att verkligen komma i kontakt med den traditionella maten, smaka ”zeppeliner” brunt rågbröd, krämost, kallrökt bacon, vedarai, kugelis, skilandis och rökt fisk. På sommaren äter litauerna kalla soppor och den mest populära är en kall rödbetssoppa som är gjord på rödbetor och syrad mjölk.

En av Europas största sanddyner ligger Litauen

Med Östersjön i väst är Kuriska Näster, eller ”Curonian Spit” en av Europas största sanddyner. Kuriska näset är ett långsträckt område med sandstränder och vindpinad tallskog, omgivet av hav på bägge sidor. Landtungan är 98 kilometer lång och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Kuriska Näster

Litauen ligger bara drygt en timme bort

Flygtiden till Litauen är cirka 1 timme från Stockholm, och lite mer från Göteborg och andra flygplatser i landet. Flera flygbolag flyger till Litauen från Sverige, både traditionella flygbolag och lågprisflyg.

Läs också: Besök Litauens vackra och mytomspunna slott

Tips Litauen – Original text från Litauens Turistbyrå och omarbetad av bokaflyg.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here